Wat je wil weten over magnesium

Rob Holt Sportmassage, Masseur, Purmerend, Sportzorgmasseur van het Jaar, Masseur van het Jaar, magnesium_olie_magnesiumolie_permsal_zechsal

Magnesium is een veelzijdig mineraal. Het stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen. Magnesium zorgt er bijvoorbeeld voor dat vitamines beter worden opgenomen in je lichaam.

In het kort

Rob Holt Sportmassage, Masseur, Purmerend, Sportzorgmasseur van het Jaar, Masseur van het Jaar, magnesium_kristallen_magnesiumkristallen_bad

“Maar ik weet nu nog niet echt wat het is,” hoor ik je denken. Na zuurstof en water is het de derde levensbehoefte. Magnesium is een mineraal dat vooral een rol speelt bij de vorming van botten en tanden, maar ook voor een normale werking van de spieren. Het zorgt voor ontspanning. Het is ook zeer belangrijk bij het overdragen van zenuwprikkels, het is goed voor je hart, beïnvloed de stofwisseling en houd je hormonen op pijl.

Hoe krijgen we het binnen?

We halen over het algemeen magnesium uit onze voeding. Het zit in brood, (volkoren) graan- en melkproducten, groenten, noten en vlees. Maar door de vele bewerkte producten zit er steeds minder magnesium in onze voeding. En is een aanvulling nodig om een tekort aan magnesium op te lossen.

Hoe merk je dat je een magnesium tekort hebt?

Magnesium wordt ook wel het antistressmineraal genoemd. Een magnesium tekort kan onder andere ontstaan bij langdurige stress. Maar ook wanneer je onvoldoende binnenkrijgt via voeding. Symptomen van een tekort aan magnesium zijn bijvoorbeeld spierkrampen, tintelingen en een grotere gevoeligheid voor stress. Sommige personen ervaren ook bijvoorbeeld rusteloze benen of slapen onrustig wanneer ze (soms ongemerkt) een magnesium tekort hebben.

Verschillende varianten

Rob Holt Sportmassage, Masseur, Purmerend, Sportzorgmasseur van het Jaar, Masseur van het Jaar, magnesium_kuur

Je kan magnesium in verschillende vormen toedienen aan je lichaam. Er bestaan pillen en poeders die je oraal inneemt. En er zijn verschillende soorten oliën, gels, bodylotions, deodoranten en (bad)kristallen die via de huid wordt opgenomen.

Het meest wordt op dit moment gebruik gemaakt van magnesium in pil-vorm. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat naar schatting 50 tot 70% van het magnesium dat via pillen wordt ingenomen niet wordt benut door het lichaam. De maag kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid verwerken. De rest wordt afgevoerd via de nieren. Vandaar dat als er bijwerkingen optreden bij het gebruik van pillen, er klachten van dunne ontlasting of diarree kunnen voorkomen.

Rob Holt Sportmassage, Masseur, Purmerend, Sportzorgmasseur van het Jaar, Masseur van het Jaar, magnesium_olie_magnesiumolie_permsal_zechsalDoor de opname via de huid omzeil je het maag-darm kanaal en is de veronderstelling dat het rechtstreeks in het interstitium (ons vocht de ruimte buiten de cellen van een weefsel) terechtkomt. Producten die via de huid worden opgenomen worden daardoor met de dag steeds populairder bij consumenten, omdat het een goed alternatief is voor de pil variant.

De huidoliën en gels worden veel gebruikt door sporters. Sporters hebben sowieso meer magnesium nodig. Ze doen dit om verkrampte spieren te behandelen of juist spierkrampen te voorkomen.

Kan ik teveel magnesium binnen krijgen?

Net als water en zuurstof is ook magnesium vluchtig. Het lichaam heeft het voortdurend nodig, maar kan wat het niet direct nodig heeft maar voor korte duur opslaan: je gebruikt het magnesium wat je lichaam binnenkomt binnen 24 tot 36 uur. Een eventueel overschot plas, zweet of poep je weer uit. Bij normaal gebruik kan je dus niet te veel binnen krijgen. Dat wil zeggen: als je je aan de aanbevolen hoeveelheden houdt is het volkomen veilig. Er is dan ook formeel geen bovengrens aan de hoeveelheid extra magnesium die je mag nemen. (Bron: Zechsal)

Maar te veel is niet nodig en kan ook zorgen voor darmproblemen. Dit geldt overigens bij orale inname. Bij het gebruik van magnesiumolie hebben mensen hier geen last van omdat de opname geleidelijker gaat.

Wat kan magnesium allemaal verhelpen?

Rob Holt Sportmassage, Masseur, Purmerend, Sportzorgmasseur van het Jaar, Masseur van het Jaar, magnesium_kristallen_magnesiumkristallen_voetenbad

We hebben het al eerder genoemd. Veel voorkomende klachten van een tekort aan magnesium zijn spierkrampen, tintelingen en een grotere gevoeligheid voor stress. Maar het wordt ook gebruikt bij huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis. Slapeloosheid, menstruatieklachten en zelfs reumatische klachten (altijd wel in overleg met je arts bij eventueel medicijngebruik).
Wist je dat magnesium bijdraagt aan een sterker immuunsysteem? Magnesium zorgt er ook voor dat vitamines beter worden opgenomen in je lichaam. En dat helpt in de strijd tegen corona en de gewone griep.
Een mondspoeling met magnesium(olie) versterkt tanden en tandvlees, heeft een ontstekingsremmende werking, verlaagt de zuurgraad van de mondflora en versterkt de afweer tegen bacteriën.
Magnesium verbetert het concentratievermogen.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker ‘s nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap.

We zijn vast nog iets vergeten. Maar kortom: het verhelpt veel klachten. Het lijkt daarom een wondermiddel, maar dat is het zeker niet. Het is gewoon een natuurlijk mineraal dat ons lichaam voor veel dingen nodig heeft (spieren, botopbouw, zenuwgeleiding, hersenfunctie, stofwisseling) waar veel mensen een tekort aan hebben.

Massage

Rob Holt Sportmassage, Masseur, Purmerend, Sportzorgmasseur van het Jaar, Masseur van het Jaar, magnesium_sportolie_overzichtproducten

Magnesium olie kan erg goed worden gebruikt als massageolie. Het zorgt voor directe ontspanning op celniveau. Nadat de magnesium is opgenomen door de huid (3 tot 5 minuten) schakel je over op de massage olie die je gewend bent. Door de spierontspannende werking van magnesium zal de massage zal extra ontspannend aanvoelen. In de massagepraktijk maken we ook wel gebruik van een magnesium(sport)gel die we soms op het einde van de massage aanbrengen. Hoe dan ook. Wanneer je magnesium gebruikt in combinatie met een massage, zorgt het ook voor meer energie en spierherstel achteraf.

Pure producten

Wij gebruiken in onze massagepraktijk de magnesiumproducten van Permsal en Zechsal. Deze pure magnesium wordt gewonnen uit de Nederlandse bron.

Wat is nu het beste?

Er zijn meer dan 40 soorten magnesium en je kunt niet klakkeloos overnemen wat werkt voor je buurvrouw. Ieder mens is anders en onze ervaring is dat mensen verschillend reageren op de soorten magnesium. Het is daarom belangrijk om te kijken naar je persoonlijke situatie en wat je wensen zijn.

Persoonlijk advies

Dit is weer heel wat informatie! En er bestaan zoveel meer kennisbanken over magnesium. Heb je nog vragen? Of wil je advies op maat? Bel of app ons gerust. We denken graag met je mee en kunnen samen kijken wat het beste bij jou past. Eerst zelf even rondneuzen? Je kan ook een kijkje nemen in onze webshop waar je nóg meer informatie vind.

Veel liefs,
April

Stay strong
– Rob


Tip van April! Voor onze massageklanten: wanneer je een product afneemt tijdens je behandeling, krijg je 10% korting op de reguliere productlijn van Permsal en Zechsal (plus het scheelt je verzendkosten). Je kan altijd van te voren een berichtje sturen als je specifiek iets wil, dan zorg ik ervoor dat het klaar staat bij je volgende behandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Vragen?
Hoi,

Leuk dat je mijn site bekijkt. Kan ik je nog ergens mee helpen?